Hızlı Bir İnternet İçin İpuçları

Yazar: Burak Şensoy Tarih: 01:07 Kategori: , , , , , , , , , Yorum: Yorum Yap


Hızlı internet olayı internet çıktığı ilk günden beri bizim gibi kullanıcıların hep ilgi odağı oldu.Sürekli olarak daha hızlı interneti istiyoruz.Önceleri 56K fax modem kullanırken şimdileri fiber kullanıyoruz.Zamanında bir resimin dolması için dakikalar beklerken şu anda bir yanda torrent açık,youtube video izlerken diğer yanda flickr resimlerimize bakıyoruz.Ve bunların hiçbirini takılmadan donmadan yapıyoruz.Yıllar önce böyle birşey olacak deseler eminim kimse inanmazdı.
Ben bu yazımda internet hızından memnun olmayanlar için ufak bilgilendirme yapmak istiyorum.
1-) DNS
Bence internet için çok önemli bir unsurdur.Kesinlikle TTNET Dnslerini kullanmayınız.Peki hangisini kullanacağız derseniz. Google'ın dnsleri(8.8.8.8 ve 8.8.4.4) veya OpenDNS(208.67.222.222 ve 208.67.220.220) bu işler için idealdir.Bununla yasakli sitelerede girebilirsiniz.
2-) DNS Cache
Bence çok önemli bir konudur.Hız farkını gerçekten hissedersiniz.Linux Kullanıcıları DnsMasq programını kurup bu farkı yaşayabilirler.Windows için böyle bir program varmı bilmiyorum.Onuda araştırırım.Linux kullanıcıları kurmak için; sudo apt-get install dnsmasq Komutuyla programı kuruyoruz.Programı kurduktan sonra masaüstü yöneticisinden sistemi açıyoruz.Açtıktan sonra DNS sekmesine geçiyoruz.Buraya 127.0.0.1 i ekliyoruz.Ardından onu en üste taşıyoruz.Ama bir sıkıntı var bilgisayar yeniden başlayınca bu değişecektir.Bunu önlemek için /etc/dhcp3/dhclient.conf dosyasında prepend domain-name-servers 127.0.0.1; satırının başındaki # işaretini kaldırın.
3-) İndirme Programları
Piyasada birçok ücretsiz indirme programları var.Bunları kullanmak hızınıza büyük etki edecektir.En bilinenleri İnternet Download Manager,JDownloader,DownThemAll(Firefox Eklentisi) bunlardır.Bunun yanında FlashGet te kullanılabilir.
4-) İnternet Hızlandırma Programları
Ben bugüne kadar pek kullanmasam da piyasada çok fazla var.Bunlardan herhangi birisini indirip deneyebilirsiniz.En bilineni Turbo İnternet e göz gezdirmekte fayda var.
5-) Temizlik
Düzenli olarak internetten inen gereksiz dosyaları temizlemek internet hızını arttırmasa da güzel etki eder.Bunun için CCleaner programını indirip kurabilirsiniz.Bu işi en iyi yapanlardan birisi.Bunun yanında benim favori programım Tune Up ı da indirip kurabilirsiniz.Haftada bir çalıştırmanız bile çok faydalı olur.
Bu kadar çok şey yaptık hala internetim hızlanmadı mı diyorsunuz ? O zaman yapacak tek birşey kaldı.Oda internet sağlayısına gidip paket yükseltmek.Üstteki teknikler çok hızlandırmasa da eminim hissedilebilir bir değişiklik yapacaktır.Özellikle DNS Cache olayını yüklediğim her Linux bilgisayara yaparım.Sizinde yapmanızda fayda görüyorum.
Hazır internet hızında bahsetmişken internet hızınızı ölçebileceğiniz sitelerden de bahsedeyim.Aşağıda en çok bilinenleri var.İstediğiniz bir tanesi seçip kullanabilirsiniz.Bana göre en doğru sonucu speedtest veriyor.Ama siz istediğinizi kullanabilirsiniz.
Not: Yukarıdaki yöntemler ile internet sağlayıcınızın size verdiği internet hızı sınırını aşamazsınız.Sadece o sınır içinde mümkün olduğunca yüksek performans almanızı sağlar.


Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder